Onbeperkt verlof – hoe kan dat werken?
Sinds een vijftal jaren passen we hier bij de kleine prins in alle stilte ‘onbeperkt verlof’ toe, een systeem waarbij alle werknemers de vrijheid krijgen om niet alleen hun eigen verlof te regelen, maar ook om meer verlof op te nemen dat het strikt wettelijke. In technische termen heet dat ‘bijkomend betaald verlof’.
Voorstanders geraken niet uitgepraat over dit systeem, critici wijzen erop dat je zo van werknemers halve zelfstandigen maakt, die, wie weet, zelfs minder verlof opnemen dan wettelijk voorzien. Dat vraagt om een analyse van onze ervaringen…
In den beginne was er de idee dat het leven van een zelfstandige vele voor- en nadelen heeft, net zoals het leven van een werknemer. Wat als we nu eens de voor de hand liggende voordelen van zelfstandigen beschikbaar zouden maken voor ‘de collega’s’?
Het grootste voordeel als vrije beroeper is eigenaarschap van je tijd. Wil je thuis werken? Op Kantoor? Aan zee? In het buitenland? Allemaal perfect mogelijk dankzij de moderne technologie. Wil je des middags een dutje doen? Even pauzeren om je aardbeien te plukken? Of een koffietje te gaan drinken? Moet je even naar de dokter of naar de kine, naar je vader of moeder die minder goed te been zijn… Ende zovoort, ende zoverder.
Stel dat je dit kan, zonder dat je er een aanvraag voor moet indienen, toestemming moet vragen, krap komt te zitten qua verlof, of er zelfs onbetaald verlof voor moet nemen.
Wel, bij ons kan dat. Er zijn wel twee voorwaarden aan verbonden aan heel dit systeem: de klanten moeten tevreden zijn en de collega’s moeten tevreden zijn. Als je hiervoor zorgt, kan je je vrij bewegen in de job, in zoverre je rekening kan houden met je omgeving. Wees gerust, we begrijpen ook dat dit niet altijd even vlot te verwezenlijken is, het is het streven naar dat telt.
En we doen echt ons best om mensen niet te bedelven onder het werk, waardoor dit systeem door de werkdruk niet toepasbaar zou zijn. Akkoord, ons werk verloopt via pieken, stevige pieken zelfs, iedereen moet tijdens de drukke periodes één of en paar tandjes bijsteken. Maar in de luwe periodes kan men dan zijn of haar batterijen weer opladen.
Al bij al merken we dat dit vernieuwende werksysteem best wordt gesmaakt door de collega’s. Hier en daar zien we iemand die uit een afgemeten systeem komt, openbloeien. Er is een betere work-life balans. Niet dat iedere werkgever dit zomaar kan toepassen, je werk moet er zich toe lenen, en we zien ook dat sommige mensen er niet of minder goed in aarden. Er is een minimum aan zelfdiscipline en zin voor eigenaarschap nodig om je thuis te voelen in onbeperkt verlof. Maar als je iemand bent die er zich in thuis voelt, dan ben je bij ons op je plaats.
Zo hebben we een collega die nu voor een jaar in IJsland gaat wonen, en van daaruit zal werken. Een collega is reisbegeleider en is regelmatig voor een week of een paar weken onderweg. Iemand anders toert regelmatig met zijn (metal)band, en werkt van waar er wifi is. Sommige mensen werken vooral van thuis uit, anderen van op kantoor. Enzovoort.
Allen delen zij een hart voor de job, voor onze prachtige klanten, en voor elkaar.
O ja, en zei ik al dat bij een geboorte de moeder én de partner extra weken verlof krijgen?
En dat wie het moeilijk heeft via ons partnerschap met Pobos (www.pobos.be) direct beroep kan doen op professionele geestelijke hulp (zonder dat wij dat hoeven te weten), eerste vijf sessie betalen wij?
Het komt samengevat hier op neer (schuift u even opzij, meneer Trump): geef mensen die het verdienen het vertrouwen, geef ze de middelen en de ondersteuning, geef ze de vrijheid om te zijn wie ze willen zijn, betaal ze niet slecht, en je komt al een heel eind…
- Wordt er meer verlof opgenomen? Ja, hier en daar zeker, prima voor ons.
- Zijn er anderzijds mensen die minder verlof opnemen dan het wettelijke?
We waken er over dat je absoluut je wettelijke verlof opneemt, de boog mag niet altijd gespannen staan. - Wordt er misbruik gemaakt van het systeem? Nee, we monitoren natuurlijk de bovengenoemde tevredenheid bij collega’s en klanten, en zoals gezegd, als die goed zit, betekent dat voor ons dat het systeem werkt.
- Laat je zo geen geld liggen als organisatie, omdat de werkuren niet noodzakelijk optimaal benut worden? We kijken graag naar de lange termijn, en laten korte termijn-winsten met de glimlach aan ons voorbij gaan.
Conclusie: wat vijf jaar terug startte als een test is intussen goed ingeburgerd, en zal niet zo snel weer verdwijnen.
